Här finner ni kostnadsfria råd och tips!

* Se upp med vad du installerar!! Tyvärr är det så att många viktiga program som Java och Flash (nödvändiga för att se på film, komma åt internetbanken och så vidare) också erbjuder tillägg vid installation/uppdateringar. Java tycker att man ska installera ”ASK toolbar” och många andra gratisprogram vill också att man ska installera någon typ av toolbar. Se verkligen upp med detta då de flesta toolbars är skadliga och innehåller malware samt ibland också virus. Om en toolbar är markerad vid installation, avmarkera alltid den innan du går vidare med installationen.

* Din dators välmående beror på en del faktorer. Den största faktorn är rummet du befinner dig i. Om rummet är väldigt varmt kommer också din dator bli varmare. Om du sitter i ett rum där det finns en kamin kan partiklar (som t.ex. aska) fara in i datorn och ställa till problem. Om du har mycket damm eller dylikt i rummet kommer det också att fara in i din dator.  Till slut kommer allt damm och övriga partiklar täppa igen fläktarna i datorn och om dessa inte fungerar korrekt kommer datorn bli överhettad.
Täpp inte igen utblås/inblås! På sidorna och ibland under datorn (främst bärbara datorer) sitter ut- och inblås för fläktarna. Om du sitter med datorn i ditt knä eller har datorn i sängen finns det risk att du täpper till dessa. Då blir det fel temperaturväxlingar i datorn och det kan också resultera i överhettning.

* Varför fungerar inte min dator som den ska? Det kan bero på många olika faktorer. Åldern är en faktor samt hur bra eller dåligt du tagit hand om din dator under åren du haft den. Ibland kan det bero på konflikt mellan drivrutiner och ditt operativsystem. Är ditt system uppdaterat?
I Windows-baserade system kan du trycka på ”start” och ”sök” skriv sedan in ”windows update” och sök efter uppdateringar.
I Mac-baserade system trycker du på ”äpplet” längst upp till vänster och sedan programuppdatering.